[...] każdy żyje z fitness/kulturystyki? Pewnie niewielu! Dla ilu to tylko hobby? Dla ilu to tylko chwila spędzona na siłowni dla odreagowania stresu? Pewnie większość. Pytanie za 100punktów: A ilu z nas zachowuje się jak pro? Co robi typowy zawodowiec? Czy musi iść do pracy i siedzieć 12h za biurkiem? Czy musi uczyć dzieci w szkole? Czy musi prowadzić [...]
[...] wody I ŚNIADANIE (do wyboru): • DO ŚNIADANIA NIEZALEŻNIE OD WYBRANEGO POSIŁKU 1/3-1/2 PORCJI PASTY DR BUDWIG wg przepisu: • 3-6 łyżek stołowych oleju lnianego • 100-200g chudego białego twarogu • można dodać jogurt naturalny 0% tłuszczu – Probiotic dla uzyskania lepszej konsystencji • zmiksować na jednolitą papkę • można dodać [...]
[...] antykataboliczny wykazywałem już kiedys w osobnym artykule powołując się na wyniki badan naukowych (Istituto di Fisiologia Umana, Università di Siena, Via Laterina 8, I-53100 Siena, Italy, ), podobnie ich badania dowodzą ich pozytywnego wpływu na wzrost beztłuszczowej masy ciala (Institute of Human Physiology, University of Verona, Italy). [...]
[...] Dla przykładu podam, że jeżeli chcielibyśmy pozyskać 300 kcal z czerwonej fasoli (gdzie w ~30% zawartości kalorycznej składa się z samego błonnika) to w przybliżeniu około 100 kcal przejdzie niestrawione przez przewód pokarmowy. Błonnik także opóźnia przemianę węglowodanów poprzez częściowe blokowanie dostępu glukozy do krwi. Należy pamiętać, [...]
[...] unikaj bardzo słodkich potraw na pusty żołądek i jedz węglowodany jako część posiłku wraz z białkami, tłuszczami i składnikami balastowymi. produkt zawartość cukru w 100 g produktu zupa grochowa 10 śliwki suszone 46 sok pomarańczowy 10,2 rodzynki 66,5 naleśniki z serem 23 miód 79,5 majonez 2,7 hamburger 9,5 czekolada wyborowa ( [...]
[...] karteczki która wziąłem z mojego wioskowego szpitala :D "IG-index glikemiczny klasyfikuje produkty zywnościowe na poziom cukru we krwi czystej glukozy, której IG = 100 na wartość IG produktów spożywczych wpływa -rodzaj zawartych w nich WW -obecność innych składników(tłuszcz, białka, błonnik, itd) -stopień przetworzenia -zastosowana [...]
[...] unikaj bardzo słodkich potraw na pusty żołądek i jedz węglowodany jako część posiłku wraz z białkami, tłuszczami i składnikami balastowymi. produkt zawartość cukru w 100 g produktu zupa grochowa 10 śliwki suszone 46 sok pomarańczowy 10,2 rodzynki 66,5 naleśniki z serem 23 miód 79,5 majonez 2,7 hamburger 9,5 czekolada wyborowa ( [...]
[...] rybach i produktach zwierzęcych, ale tylko w niewielkich ilościach. Jedząc ich nawet bardzo dużo, przyswoimy sobie zaledwie 15 mg dziennie (w badaniach klinicznych stosowano 100 mg na dobę). Nie zawsze wskazany. Jeśli przytoczone przez nas wyniki badań zachęciły cię do łykania pigułek z koenzymem Q10, porozmawiaj najpierw z lekarzem. W przypadku [...]
[...] Teraz odkąd chodze na siłownie dzień zaczynam od miski ryżu z drzemem truskawkowym lub tartym jabłkiem, a zaraz po siłowni jak tylko zejde do szatni pije shake 1 banan 100 gram twarogu chudego 3 śliwki suszone mleko 0,5 %. Jem troche wiecej i częsciej ale waga w ciagu 2 tygodni zeszła mi z 85 do 83 kg ;) i lece w dól dalej a wyglądam [...]
[...] 0,35 g tłuszcz, 2,5 g błonnika 53,44 kcal, 5,5 g białka, 1, 46 tłuszczu, ok. 2 godz. później kawałki kurczaka w mące ziemniaczanej z oliwą z oliwek smażone na oleju 100 g+ ziemniaki 190 g+ surówka z gotowanej kapusty, marchewki, koperku * 239 kcal, 24,6 g białka, 15,7 g tłuszczy 146, 3 kcal, 3, 61 g białka, 34, 77 g węgli, 0, 19 g [...]
[...] ma w środku od niemalże stu lat. Dlaczego? Bo były zbędne. W ciągu pierwszych 10 minut od wypicia puszki Coli 10 łyżeczek cukru naciera na Twój ogranizm. Zaspokoiłeś właśnie 100% dziennego zapotrzebowania na niego. Nie wymiotujesz z przesłodzenia tylko dlatego, że smak jest tłumiony przez kwas fosforowy. Po 20 minutach cukier jest już we krwi, [...]
[...] lub więcej. W ludzkim mleku stosunek ten wynosi 1,83 : 1, a więc niemal idealny. Zawartość bezwzględna wapnia dla mleka krowiego i ludzkiego wynosi odpowiednio 118 i 33 mg / 100 g mleka. Duża zawartość hormonu wzrostu oraz wapnia w mleku krowim może naruszyć stosunek wapnia i fosforu w organizmie ludzkim. Jeżeli równowaga ta zostanie zachwiana, w [...]
[...] mogą mieć od niskiego do wysokiego IG. Obydwie wartości (IG i ŁG) są umieszczone w tabeli. IG produktów żywnościowych oparte jest o indeks glukozy - gdzie glukoza to równe 100. Innym jest ŁG, jest to wartość IG dzielona przez 100 i mnożona przez osiągalną zawartość węglowodanów strawnych w danym produkcie(pomijając błonnik) w gramach. (Kolumny [...]
[...] 30 min. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Farsz z rodzynkami 100 g watrobek drobiowych, 150 g czerstwej bulki (moze byc maslana), 150 g mleka, 6 jaj rozdzielonych, 80 g masla, 60 g rodzynkow, 60 g migdalow, 20 g cukru, sol. 1. Rodzynki [...]
[...] momentach, bo istnieją również okoliczności (o których będzie mowa dalej) sprzyjające podniesieniu się poziomu cukru. Indeks glikemiczny mierzy się skalą od 0 do 100. Jeżeli GI wynosi poniżej 50, to mówi się o niskim GI. Im bliżej setki, tym bardziej trzeba się zastanowić, jak zneutralizować poziom insuliny do wartości bezpiecznej. [...]
[...] jako substancja zapasowa (np. w ziemniakach, produktach zbozowych itp.) oraz glikogen, który znajduje sie w tkankach zwierzecych. W sklad jednej czasteczki skrobi wchodzi 1000 czasteczek glukozy polaczonych ze soba wiazaniami glikozydowymi. Rola weglowodanów w zywieniu jest scisle zwiazana z ich przyswajalnoscia,czyli podatnoscia na enzymy [...]